tisdag 13 januari 2009

Tenta

Den här veckan har vi hemtentamen i Personlighetspsykologi, 7,5hp. Tentamen består av att vi ska välja två case ur en bok med berättelser om personer som lider av olika personlighetsstörningar, patologier och syndrom. När vi valt våra två case ska vi för vart och ett av dem skriva en analys utifrån 2-3 perspektiv som vi har lärt oss under kursens gång. Superintressant verkligen, nästan en rolig tenta att göra. Bara man kommer igång dvs.

I case-boken finns det alltför mycket som är intressant! Det finns allt från depression till Downs syndrom till drog- och alkoholmissbruk. En berättelse om en man som lever med Parkinsons och en kvinna som är schizofren finns det också, och det har jag ju en sorts personlig anknytning till, så det är klart att de två casen känns intressanta. Vi har dock fått tipset att välja två case som vi skulle kunna stöta på i verkliga livet sen när vi jobbar med personalansvar, så schizofreni rekommenderade läraren inte. Vilket jag kan förstå, det är nog inte så vanligt att stöta på dem på arbetsplatser faktiskt - inte om de fått diagnosen i alla fall.

Så, jag tror att jag har minskat antalet till 7. Det står mellan:
  • depression - vilket känns lite för vanligt på något vis, alla kommer ju ta den.
  • antisocial personlighetsstörning
  • borderline
  • PTSD
  • bipolar disorder
  • typ A-beteende/stress
  • ADHD
Hmm, what to pick? Skulle gärna skriva om allihop - men hör och häpna - då blir vi underkända! :-o Dessutom kan det ju vara lite väl mastigt att försöka sig på att analysera sju stycken störningar/sjukdomar på samma gång.

Hjälp!

1 kommentar:

Therese sa...

Spännande och intressant tenta...förstår att du nästan tycker det är skoj. Men det brukar ju vara det där med att komma igång...Lycka till. Kram