tisdag 27 januari 2009

Eh?

Ibland undrar jag hur det står till med nutidsorienteringen och kunskapen om Sverige i min klass.

Till dagens seminarium skulle vi komma på en frågeställning och ett tillhörande syfte och sen beskriva vilken metod vi skulle använda oss av för att komma fram till någon sorts svar på vår frågeställning. Många intressanta frågeställningar togs upp, men en av presentationerna skapade stor förvirring i klassrummet. Frågeställningen löd (typ):

Hur har miljötänkandet inom bilindustrin förändrats de senaste tio åren, och varför har eventuella förändringar skett?

So far so good, det är ju en intressant fråga som sådan. Men när det kom till att presentera hur de hade tänkt gå tillväga insåg man att alla hästarna inte var hemma så att säga. De talade nämligen om att de skulle intervjua 4-5 svenska biltillverkare. Helsvenska alltså. Hmm?

Finns det så många biltillverkare i Sverige?
Den frågan ställde vår lärare.

Finns det några andra än Saab och Volvo?
Det blev nästa fråga från vår lärare.

Där började man ju bli lite rädd faktiskt. Hur kan folk INTE veta att Volvo ägs av Ford och Saab av General Motors? Hur kan man ha undgått det liksom? Och hur många biltillverkare tror man finns i ett så litet land som Sverige? Okej om tjejerna som precis kommit från gymnasiet och aldrig någonsin har ägnat en tanke åt annat än smink och det senaste modet inte vet, men vår lärare borde väl ändå veta? Eller ställer jag för höga krav? Jag tycker faktiskt inte det...

Ja, ibland undrar man som sagt.

Inga kommentarer: