fredag 21 november 2008

Fredag...

Vem älskar inte fredagar? Måste antagligen vara den bästa dagen på veckan, då man har hela den långa helgen framför sig. När man är student så brukar det också slumpa sig så att man endera är lektionsfri eller i alla fall bara går halvdag, så som fallet var idag.

Mellan 9 och 12 idag hade vi ett väldigt spännande och roligt seminarium, som verkligen kändes helt rätt för vår utbildning och framtid inom yrkeslivet – äntligen! Vi delades nämligen in i fyra grupper och skulle sen låtsas att vi jobbade på en rekryteringsfirma och skulle tillsätta olika tjänster på fyra olika företag (varje grupp ansvarade för rekryteringen till ett företag alltså). Min grupp skulle tillsätta en filmare till en reklambyrå.

För att lösa den här uppgiften skulle vi först skriva en kravprofil, med både önskvärda egenskaper och krav på utbildning och/eller erfarenhet. Sken skulle vi fundera över vad för typ av ”urvalstester” man kunde använda sig av och också vilka teorier om intelligens som var relevanta för just den här tjänsten på det här företaget. När vi var klara med vår rekrytering skulle vi ställa oss upp inför lärare och klass och berätta hur vi gått tillväga, vilka intelligensteorier vi använt oss av i vårt resonemang och också vilka slags ”urvalstester” vi valt att använda oss av. Riktigt roligt var det, och man lärde sig så himla mycket mer än när man bara sitter tyst på en föreläsning och lyssnar på vad läraren rabblar upp.

Avslutningsvis hade vi en diskussion i hela klassen om intelligenstester – etiskt korrekt eller inte? - och vad intelliges egentligen är. Mycket intressant, och till min förvåning – för jag hade inte läst artiklarna så jättenoga – så hade jag väldigt mycket att säga om saken. För vad är egentligen intelligens? Enligt mig – och forskaren Robert J. Sternberg – är intelligens så mycket mer än att vara ”smart” och kunna prestera bra på prov. Intelligens är den mentala kapaciteten att anpassa sig till olika kontexter, såväl som att skapa och välja sin egen verklighet.

Robert J. Sternberg

Vad tycker/tror ni? Vad är intelligens för just dig?


Men, nu är det alltså fredag eftermiddag och helgen hägrar. Fullt upp tycks det bli också då vi åker till Uppsala imorgon för att hälsa på Sara och Johan. På vägen dit ska vi dessutom stanna till i Norrviken och fira Kasia som fyller år imorgon. Lite tårta kanske? Det vore gott. Får pussas och kramas med lilla prinsessan också, det är aldrig fel.

Är sugen på falukorv, får nog bli det till middag...

Inga kommentarer: