söndag 16 november 2008

En gammeldags jul

Idag har vi firat en gammeldags jul. Tidigt tycker ni? Något! Men egentligen firade vi väl egentligen inte jul, men det kändes lite så.

Vi kom ut till Bygdsiljum och makens faster och farbror mitt på dagen idag. De har en gammal västerbottensgård som de håller på att renovera i gammal stil – gamla tapeter, breda plankgolv och gamla möbler. Supermysigt verkligen! Snön låg vit på marken, inte mycket men ändå så att det i princip täckte marken, och inne i huset lyste stearinljus i ljuskronor och kandelabrar. När vi kom in dukades det fram glögg, julmust och pepparkakor och medan vi fikade strömmade lugn musik från radion. Tre dumdristiga män – maken, farbrodern och makens kusins fästman – gav sig ut till den vedeldade bastun och stekte sig ett tag, varvat med ett par kalla (!) bad i Bygdeträsket, alltmedan faster Carina gjorde i ordning ett litet minijulbord. När karlarna så kom in och gjorde oss sällskap igen hade mörkret börjat sänka sig och vi satt därinne i värmen från kakelugnen och skenet från stearinljusen och njöt av julskinka, köttbullar, prinskorv, ägghalvor och potatis. Hur mysigt låter inte det? Det var verkligen hur mysigt som helst! Snacka om att julstämningen infann sig med expressfart – tur att det snart är första advent.

Under renovering

Årets badpojkar

Mys i köket, vackert va?


I bilen på väg tillbaka till Skellefteå somnade vi alla tre - jag, Lasse och Anders - i baksätet på fem röda, trötta och nöjda efter den goda maten.

Nu börjar det bli dags att packa ihop våra grejer och lämna Skellefteå för den här gången, vilket vi inte alls vill. Men, det är bara att hålla ut...

Inga kommentarer: