söndag 28 december 2008

Nyårsmeny: Förrätt

Sitter och pular med menyn till nyårsafton, har haft lite svårt att bestämma oss. Men eftersom vi fick så fina ugnsformar av tomten i julklapp så tänkte vi att vi skulle göra något som passade i dem. Och vad passar bättre då än små västerbottenpajer med klassiska tillbehör?


Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g smör
1 msk iskallt vatten

Fyllning:
400 g riven västerbotten
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt och malen vitpeppar

Tillbehör:
Gräddfil
Löjrom

1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.

2. Sätt ugnen på 200°. Klä små portionsformar med pajdegen. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i ca 15 minuter.

3. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalen och häll sedan på äggstanningen. Grädda i 15-20 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.

Inga kommentarer: