torsdag 26 februari 2009

Bränna fett?

Vad händer egentligen i Södertälje?

Inatt har totalt 4 butiksbränder härjat i stan, och 3 av dessa butiker har totalförstörts. Ica, Willys och Tempo. Alla bränder tros ha startat bland chipsen, precis som bränderna på Maxi och Coop i december/januari. Det var då någon "rolig" person kläckte kommentaren "Snacka om att bränna fett!". Roligt, visst, men sett till sammanhanget så fastnar skrattet i halsen. Sex (sju?) butiker har brandhärjats på två månader. Det kan ju inte hända någon annanstans än i Södertälje. Tyvärr.

Egentligen borde man väl inte bli förvånad. Det här är stan där busslinjer till vissa stadsdelar dras in pga att man inte kan garantera säkerheten för busschaufförerna. I en stadsdel kastar man ägg på bussarna, i en annan skjuter man raketer in i skolor, i en tredje skjuter man varandra på öppen gata och i en fjärde kastar man sten på brandmän som rycker ut för att släcka bränder. Brandmännen behöver poliseskort vid utryckning till den stadsdelen.

Är det så här det ska vara? Vad är det som gör dessa människor så trasiga, upprörda och aggressiva att de förstör, både för sig själva och resten av staden? För vem vill bo här om det ska fortsätta i samma anda? Till slut kommer ingen vilja bo här, och det lär ju knappast hjälpa. Utan människor - inga skatteintäkter. Utan skatteintäkter - ingen hjälp till dem som behöver den. Ingen service. Inga butiker. Ingenting. Då kan de ju sitta här och elda upp varandra. Kanske vore det lika bra.

När sådana här saker händer inser vi att vi inte tänker/kan bo här längre än nödvändigt. Det får oss att än mer längta hemåt, efter hus, efter lugn och efter att bygga bo. Långt bort från misären, Sveriges eget "Mellanöstern". Det är lite synd, för Södertälje har all potential i världen att vara hur mysigt och trevligt som helst, men tydligen finns det folk som vill förstöra för alla andra.

Flytt nästa år. I hope.

1 kommentar:

Therese sa...

Så hemskt med alla bränder. Otäckt när det ska bli sådär på ett område...jag hoppas ni får komma hem till lugnet snart. Kram