måndag 2 mars 2009

Det här med matbudget

Familjeliv.se diskuteras det ofta om ekonomi. Och väldigt ofta handlar ekonomitrådarna om hur mycket pengar man lägger på mat per månad. Svaren brukar hamna på allt mellan 1500kr till 12000kr, för större eller mindre familjer. Att spendera 12000kr på mat varje månad, om man bara är två stycken i familjen, är för mig helt galet. Finns det inte roligare saker att lägga pengarna på?

Ofta får vi som lägger mindre än 3000kr på mat varje månad höra att vi måste äta väldigt tråkig mat och inte unna oss någonting. Eller så handlar vi bara på "skitbutiker" som Lidl eller Willys. Ingenting kan vara mer fel. Vi köper mat för 2500kr varje månad, och det inkluderar också hygien, städartiklar, kattsand och liknande. Sånt man kan köpa på Maxi helt enkelt. Och jag lovar, vi äter varken mindre mängd eller mindre god mat än alla andra. Vi äter det vi vill ha, men vi planerar våra inköp - för ekonomins skull, men också för att spara tid på mathandling och middagsfunderingar. Jag hatar att handla, och jag hatar att spendera timmar på att bara fundera ut vad vi ska äta, sen ska man laga skiten också. Då är det liksom lika bra att skriva en matlista, storhandla och sen bara köra på.

Så för skojs skull tänkt jag skriva upp här vad vi handlade igår när vi var och storhandlade, vad totalsumman blev och vad vi kommer att laga för middagar utifrån dessa varor. Självklart har man en del varor hemma redan, det är ju sånt vi kollar innan vi åker och handlar och vår matlista bygger vi delvis på vad vi redan har hemma (= ekonomiskt OCH smart).

Shoppinglista
2 A-fil
2 Andalusisk salladsblandning
6 Avocado
Bacon, 3-pack
Bambuskott (burk)
Champinjoner (färska)
Chili Explosion-kryddmix
2 Creme fraiche
Culinesse
2 Falukorv (á 800g)
Fetaost
Grana Padano
Grevéost
Gurka
Hallonsylt
Ingefära
Isbergssallad
Jordgubbssylt
Kallrökt fjordlax
Kiwi i korg
3 Krossade tomater
Kräftost (ask á 400g)
Kräftstjärtar i lake
2 Kycklinglår (påse á 1kg)
Lampa, 2-pack
Lök
Majskorn, 3-pack
2 Mellanmjölk
2 Minifraiche
Mozzarella
Müsli (lösvikt)
Potatismos, 25-pack
Purjolök
Rågi
Röda linser
Smör
Soltorkade tomater (lösvikt)
Tagliatelle
Tomater
Tomatpuré
Vitlöksbaguette, 2-pack
Woksauce
Ägg, 6-pack
Äggnudlar
Äppelmos

Totalsumma: 945kr (inkl. rabatter).

Av detta ska/kan vi tillaga minst 12 maträtter, dvs 2 veckors mat. Matlistan lyder som följer:
  • Pannkakor och ärtsoppa
  • Sallad med lax
  • Kräftsoppa
  • Linsgryta
  • Grillat med sallad & fetaostsås
  • Broccolisoppa med vitlökskesella
  • Wokad falukorv
  • Fiskpinnar
  • Ravioli
  • Korvstroganoff
  • Kyckling med feta och pesto
  • Pasta Carbonara
Kontentan är alltså att man kan äta mumsig och bra mat precis som alla andra, utan att lägga mer än 2500kr/månad med lite planering - planering som underlättar vardagen. Och man måste inte handla på Lidl eller Willys. För det vägrar jag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig! Jag fattar inte heller hur man kan lägga så mycket pengar på mat, om man inte är en riktig storfamilj förstås. Förmodligen så jämför de inte priser och varor, planerar inte för varje måltid osv. Jag måste planera för att hålla nere matbudgeten. Och jag handlar också på Ica!=)

Anonym sa...

Ja inte behöver maten vara tråkig bara för att man handlar för den lägre summan pengar inte! Mångas uppfattningar när de hör våra matkostnader tror att vi bara äter ärtsoppa och nudlar, inget kan vara mer fel!

Vi har två skolbarn och gör dessutom matlåda för oss vuxna. Så vi lagar mat för 6 personer varje kväll, vi är alla sanna storätare dessutom. Vi handlar ofta kattsanden, kattmaten, spån och gnagarmat i mataffären. Hygienartiklar likaså.

Vi brukar ha en slutsumma på 4500 i månaden. Vi skippar då lövbiff och andra dyra köttbitar. Vi köper heller aldrig färdiga fiskpinnar, pommes, fiskbullar och liknande produkter. Men vi äter ju många av dessa rätter ändå, hemmagjorda!

Och vi handlar på olika affärer men Ica och Coop är där det går in mest pengar. De andra affärerna åker jag till när de har något att erbjuda.
Jag gillar att laga mat och planera matlagningen och våra matlistor underlättar allt, sparar både tid och pengar!

/tack för en trevlig blogg

Anonym sa...

Man säger att barn lär av sina föräldrar. Inget kan ju vara mer fel i detta fall :-). Vi får nog försöka införa att föräldrar lär av barn.
Puss/M