torsdag 30 oktober 2008

Ikväll skrevs historia

Ja, ikväll skrev Skellefteå AIK historia när man för första gången på 21 (!) år gick upp i serieledning efter att ha besegrat HV71 hemma i Skellefteå Kraft Arena. Jag har suttit och kollat på matchen medans jag pluggade och efter första periodens seghet vaknade man verkligen till liv. Det visade sig dock bli en riktigt busig (stundtals riktigt ful från HV71s sida) match och sammanfattat kan man säga så här:

Mål
Skellefteå: 5
HV71: 1

Utvisningsminuter
Skellefteå: 58
HV71: 105

Matchstraff
Skellefteå: 2
HV71: 2

Martin Thörnberg i HV71 delade ut en riktigt riktigt ful knätackling på Niko Dimitrakos i AIK och det var ungefär där som hela helvetet bröt lös - Månsson stod upp för sitt lag och hoppade på Thörnberg för den fula tacklingen och Thörnberg gav naturligtvis tillbaka. Båda fick matchstraff, men Thörnberg ska utredas för vidare disciplinära åtgärder. Efter det var det bra kinkigt resten av matchen (dryga 3 minuter) och precis innan matchen var slut utbröt ett till bråk, mellan Marttinen i AIK och Hagos i HV, även det bråket utmynnade i ett varsitt matchstraff. Busigt värre alltså. Och fult som sagt. Men hur nöjd är man inte ändå som AIK-supporter ikväll?

Så här skriver Norrans hockeyblogg:

Det blev en historisk afton.
AIK besegrade regerande Svenska mästarna, HV 71 med hela 5–1.
Efter en trist första period, där HV 71 var bra med i matchen, lossnade allt i andra perioden. Även om AIK slarvade en del med passningarna, var laget enormt effektivt framåt.
Gabriel Karlsson, Sveriges just nu mest underskattade center, visade vägen genom att göra 1–0.
Söderberg tog vara på ett jättemisstag av Pasi Puistola och gjorde 2–0. Månsson visade klass när han slog en 3–0, efter en pass av världsklass från Dimitrakos.
HV reducerade just innan paus, men Gabriel Karlsson avgjorde matchen när han stötte in 4–1, redan efter 45 sekunder i tredje perioden.
Niko Dimitrakos fastställde slutresultatet till 5–1 på ett vasst skott.
Det här innebar, efter att Linköping förlorat mot Söderstälje, att AIK är ett i elitserien. 30 oktober 2008 är numera ett historiskt datum. Det var mer än 20 år sedan sista AIK ledde elitserien. Efter första omgången, säsong 87-88, var senast Skellefteå AIK parkerade högst i elitserien.


Serieledningen 87-88 som man talar om är efter första omgången den säsongen, så det räknas inte riktigt, egentligen är det närmare 30 år sedan laget låg i den absoluta toppen i Elitserien.


We're back!

Inga kommentarer: